Дворівнева квартира, що це?

розміщено в: Записи | 0

Одним із найбільш неоднозначних варіантів житла на ринку житлової нерухомості є, звісно ж, дворівневі квартири. Деякі люди всіляко їх уникають, намагаючись вибрати приблизно таку ж за площею квартиру, але з одним рівнем. Інші покупці цілеспрямовано шукають саме таку житлову площу.

Сьогодні в Україні через високу вартість і складнощі реалізації проєкту не так багато забудовників, які пропонують цей варіант житла.

То які ж особливості таких квадратних метрів, якими перевагами можуть похвалитися дворівневі квартири і чи є якісь недоліки в такому житлі? Спробуємо все з’ясувати.

Який вигляд має дворівнева квартира?

Як зрозуміло з назви, такі квартири мають два рівні. Насправді зовні вони нічим не відрізняються від двоповерхових таунхаусів, за винятком того, що їх власник не має своєї ділянки. Важливим елементом такого житла є сходи, що ведуть на другий поверх. Вони зазвичай займають значну частину простору, а планування квартири залежить від їх розташування. Також особливістю цього житлового простору є те, що хоч би яким сильним було бажання, а перенести кухню або ванну кімнату в інше місце не вдасться, адже є чіткий зв’язок із комунікаціями. Те саме стосується й сходів.

Квартири на двох рівнях зазвичай вирізняються великою кількістю вільного простору, адже через високу стелю здається, що житло просто величезне.

Дворівнева квартира – ідеальний варіант для тих, хто хоче отримати житло з чітким поділом. Наприклад, діти можуть жити на першому поверсі, а батьки – на другому. Або перший поверх можна використовувати для прийому гостей, приготування їжі та сімейних посиденьок, а другий поверх – для відпочинку і сну.

Чи зручно жити в дворівневій квартирі?

Складно сказати, наскільки зручно жити в дворівневій квартирі, адже все залежить від індивідуальних уподобань і звичок кожної людини. Якщо говорити про велику сім’ю, в якій у кожного різний графік, то хорошим рішенням стане дворівнева квартира. Але якщо житло купується для людей у віці або з проблемами у здоров’ї, то наявність другого рівня стане тільки мінусом. За один день людині може знадобитися спуститися та піднятися сходами десятки разів, що, певна річ, фізично доволі складно.

Планування

Запорукою комфортного проживання є правильне планування дворівневої квартири. У більшості випадків санвузол, кухня та обідня зона розташовані на першому поверсі. Також є диван для гостей і перегляду телевізора. На другому поверсі облаштована головна спальня. Як уже зазначалося, провести масштабне перепланування доволі складно, оскільки перенести комунікації на інший рівень не вдасться.

Важливим елементом квартири з двома рівнями є сходи. Щоб оптимізувати місце, зазвичай їх роблять гвинтовими і не дуже масивними. Причому зовнішній вигляд домівки багато в чому залежить від того, які сходи на вигляд і з якого вони матеріалу. Наприклад, якщо ви хочете облаштувати інтер’єр у стилі хай-тек, скляні сходи стануть відмінним варіантом. Якщо ви віддаєте перевагу класиці, то найкраще впишуться лаконічні дерев’яні. Якщо хочете облаштувати простір у стилі лофт, для нього підійдуть металеві сходи.

Ще однією важливою особливістю є те, що перший і другий рівні не обов’язково повинні бути пов’язані між собою одним стилем. Це дає додаткові можливості в облаштуванні житлового простору.

Дворівнева квартира: плюси та мінуси

Основні переваги проживання в дворівневій квартирі:

  • Збільшена житлова площа. Якщо людині подобається відчуття свободи, великий і світлий простір, то дворівнева квартира – відмінне рішення.
  • Зонування. Комфортне зонування та велика зона відпочинку підсилюють позитивні враження від квартири з двома поверхами. Водночас власник такої квартири може реалізувати будь-які дизайнерські ідеї.
  • Можливість встановлення величезних панорамних вікон. Щоб максимально насолоджуватися приголомшливими видами з вікна, можна встановити вікна на всю висоту квартири.
  • Економія на меблях. Дворівневі квартири, навіть із мінімальною кількістю меблів, доволі функціональні та комфортні.
  • Можливість облаштувати камін. Щоб забезпечити собі максимальний комфорт і відчуття перебування в приватному будинку, можна встановити камін. Але для цього повинні бути необхідні технічні умови та дозволи.
  • Нагорі немає сусідів. Багато людей постають перед такою проблемою, як шумні сусіди зверху, які постійно пересувають меблі, роблять ремонт або просто тупотять. У дворівневому житлі така проблема не виникає, оскільки сусідів зверху просто немає.
  • Високий статус. Порівняно з квартирами зі стандартним плануванням, у дворівневій квартирі виникає відчуття, що ви живете в приватному будинку в центрі міста.

На жаль, квартири з двома рівнями мають і недоліки:

  • Наявність сходів. Якщо в квартирі живуть люди похилого віку або люди з проблемами зі здоров’ям, то сходи можуть стати серйозною перешкодою.
  • Складність вибору відповідного варіанта. Дворівневих квартир на ринку нерухомості не так уже й багато, тому знайти житло з хорошим для себе розташуванням і бажаними характеристиками – завдання не з легких.
  • Великі витрати на комунальні послуги. Щоб оплатити опалення взимку та кондиціонер влітку, доведеться викласти багато грошей. Через великий вільний простір обігрівати або охолоджувати таку площу вкрай складно. Крім того, в Україні власникам таких квартир додатково потрібно платити податок на розкіш.
  • Необхідність ремонту в двох ванних кімнатах. Багато дворівневих квартир мають дві ванні кімнати: на першому та на другому поверсі. Відповідно, ремонт доведеться робити в обох.
  • Складність пошуку покупців і орендарів. Якщо ви хочете продати дворівневе житло або здати його в оренду, то зробити це буде не так просто.

Як і будь-яке інше житло, дворівневі квартири мають свої недоліки та переваги, які слід ретельно аналізувати у процесі вибору. Переважно такі квартири купують заможні люди, які можуть дозволити собі житлову площу з двома рівнями.

Перегляди: 78